Blog

Jak parzyć herbatę?

Dla uzyskania intensywnego naparu potrzebujemy ok. 2-4 g suchej herbaty. Ilość użytej herbaty zależy od naszego gustu, ale też od rodzaju herbaty. Herbaty typu BOPF, czy BOP dadzą napar bardziej intensywny  niż herbaty o dużym liściu, powoli rozwijającym się w wodzie.  Tak więc 2-4 g herbaty nasypujemy do ogrzanego porcelanowego czajniczka i zalewamy gorącą wodą w ilości około 200ml i pozostawiamy do zaparzenia na 3-5 minut. Po zaparzeniu zamieszaj herbatę w czajniczku dla osiągnięcia lepszej infuzji i nalej gotowy napar do ciepłej filiżanki.

Do zaparzania czarnej herbaty najlepsza jest woda w momencie, kiedy zaczyna się gotować, czyli osiąga temperaturę ok. 95˚C.  Herbatę zieloną zaparzamy wodą o temperaturze ok. 80˚C.

Woda użyta do parzenia herbaty powinna być świeża, czysta, bez obcych smaków i zapachów, najlepiej, gdy jest to miękka, naturalna woda źródlana.

Suchą herbatę należy przechowywać herbatę w zamkniętym szczelnie pojemniku. W ten sposób nie utraci szybko aromatu, jak również nie przyjmie obcych zapachów. Nie powinna być przechowywana w  pobliżu innych aromatycznych produktów spożywczych jak np. kawy, przypraw oraz produktów niespożywczych dających intensywny zapach.

Ważne, aby nie  mieszać starszej herbaty z nową. Do częściowo opróżnionego pojemnika nigdy nie dosypuj świeżej herbaty.

Jeśli pijesz herbatę z mlekiem, nalej najpierw herbatę do filiżanki, a następnie uzupełnij mlekiem. Podobnie postępuj z sokiem , cytryną, miodem i innymi dodatkami.