Dla uzyskania intensywnego naparu potrzebujemy ok. 2-4 g suchej herbaty. Ilość użytej herbaty zależy od naszego gustu, ale też od rodzaju herbaty. Herbaty typu BOPF, czy BOP dadzą napar bardziej intensywny niż herbaty o dużym liściu, powoli rozwijającym się w wodzie. Tak więc 2-4 g herbaty nasypujemy do ogrzanego porcelanowego czajniczka i zalewamy gorącą wodą w ilości około 200ml i pozostawiamy do zaparzenia na 3-5 minut. Po zaparzeniu zamieszaj herbatę w czajniczku dla osiągnięcia lepszej infuzji i nalej gotowy napar do ciepłej filiżanki.
Do zaparzania czarnej herbaty najlepsza jest woda w momencie, kiedy zaczyna się gotować, czyli osiąga temperaturę ok. 95˚C. Herbatę zieloną zaparzamy wodą o temperaturze ok. 80˚C.
Woda użyta do parzenia herbaty powinna być świeża, czysta, bez obcych smaków i zapachów, najlepiej, gdy jest to miękka, naturalna woda źródlana.
Suchą herbatę należy przechowywać herbatę w zamkniętym szczelnie pojemniku. W ten sposób nie utraci szybko aromatu, jak również nie przyjmie obcych zapachów. Nie powinna być przechowywana w pobliżu innych aromatycznych produktów spożywczych jak np. kawy, przypraw oraz produktów niespożywczych dających intensywny zapach.
Ważne, aby nie mieszać starszej herbaty z nową. Do częściowo opróżnionego pojemnika nigdy nie dosypuj świeżej herbaty.
Jeśli pijesz herbatę z mlekiem, nalej najpierw herbatę do filiżanki, a następnie uzupełnij mlekiem. Podobnie postępuj z sokiem , cytryną, miodem i innymi dodatkami.